Köttfärspiroger

Pirogdeg
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
Pirogfyllning
  • 400 g köttfärs
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 2msk soya
  • 1 tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • kryddor efter smak
  • ketchup
Degen
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk, rör om och värm till 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten av mjölken,salt och socker och rör om. Tillsätt grahamsmjöl och det mesta utav mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg. Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.

Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela degen i 2-3 delar och kavla ut(1). Stansa ut cirklar som är ca 15-20cm i diameter(2). Använd en skål med "vassa" kanter.

Fyllning
Hacka löken och riv moroten grovt. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs köttfärsen och finfördela den med stekspaden. Tillsätt lök och morot och låt steka några minuter, tillsätt tomatpuré och chilisås.Strö över salt och peppar och rör om ordentligt,stek några minuter och smaka seda av och tillsätt ev. mer salt, peppar, tomatpuré eller kryddor du tycker om. (paprikapulver, chilipeppar, persilja, basilika, oregano)

 

 

Lägg på lite ketchup  och sedan fyllning på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel(4). Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa ca 20 minuter och pensla sedan med det uppvispade ägget.

Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.

Glöm INTE att servera med gott om tzatziki och en fräsch grön sallad till!!

 

Kommentera här: