Tre lika delar

Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
STEG 2
Häll upp socker i det andra glaset, fyll upp lika högt som äggen i det första glaset.
I det tredje glaset mäter du upp 50% potatismjöl och 50% vanligt mjöl. Det måste inte vara exakt, använd ögonmått.
Bakpulver tillsätts enligt dessa mått:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
STEG 3
Vispa ägg och socker i en skål. Vispa tills det blir riktigt pösigt och vitt, dvs du kan gott och väl stå och vispa i ca 7-10min! Blanda sedan försiktigt ner mjölblandningen och bakpulver.
STEG 4
Smörj en forme med antingen smör eller olja. (Jag använder alltid smör.) Bröa formen med antingen mjöl, kokos, ströbröd eller mannagryn.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
Den här tabellen är väldigt varierande från ugn till ugn! Håll koll och gör små stickprover till och från.. men öppna ALDRIG ugnen de första 20 minuterna. Det skulle resultera i att er tårtbotten sjunker ihop i mitten, ifall ni öppnar dvs.
Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.
Vill du ha VANILJBOTTNAR:
Gör då som ovan i Basreceptet men tillsätt följande mängd vanilj (innan du häller i mjölblandningen):
1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
1 tsk vaniljpulver till 8-10 ägg osv
Använder du vaniljsocker så tar du dubbelmängd.
