Tre lika delar

Nu kickar vi igång igen. Det blev ett lite längre uppehåll än vad jag trodde.
Hur som .. när jag gjorde Aishas födelsedagstårta så passade jag på att testa lite olika tårtbottnar. 
Den vanligaste jag brukar göra är just efter  "tre lika delar" - konceptet. Och sen hittade jag ett annat recept på blogg.loppi.se/alskaattbaka. Just hennes blogg följer jag från det att hon van Hela Sverige Bakar 2013, hon är grym!
 
3 lika delar - Ingredienser 
 
- Mjöl
- Socker
- Ägg
- Potatismjöl ( man kan välja att skippa den men den ger en så mycket luftigare botten!)
- Bakpulver
- Tre lika stora glas!
 
 
STEG 1
Sätt ugnen på 150 - 175 grader. (Varmluftsugn : Den lägre tempen)
Börja alltid med att knäcka äggen i ett av glasen först! För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:

Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.

STEG 2
Häll upp socker i det andra glaset, fyll upp lika högt som äggen i det första glaset.
I det tredje glaset mäter du upp 50% potatismjöl och 50% vanligt mjöl. Det måste inte vara exakt, använd ögonmått.

Bakpulver tillsätts enligt dessa mått:

1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

STEG 3

Vispa ägg och socker i en skål. Vispa tills det blir riktigt pösigt och vitt, dvs du kan gott och väl stå och vispa i ca 7-10min! Blanda sedan försiktigt ner mjölblandningen och bakpulver.

STEG 4
Smörj en forme med antingen smör eller olja. (Jag använder alltid smör.) Bröa formen med antingen mjöl, kokos, ströbröd eller mannagryn.

Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv

 

Den här tabellen är väldigt varierande från ugn till ugn! Håll koll och gör små stickprover till och från.. men öppna ALDRIG ugnen de första 20 minuterna. Det skulle resultera i att er tårtbotten sjunker ihop i mitten, ifall ni öppnar dvs.

 Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

 

Vill du ha VANILJBOTTNAR:

Gör då som ovan i Basreceptet men tillsätt följande mängd vanilj (innan du häller i mjölblandningen):
1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
1 tsk vaniljpulver till 8-10 ägg osv

Använder du vaniljsocker så tar du dubbelmängd.

 
 
 
 
 

Kommentera här: