Bosnisk paj aka Pita/Burek
Idag uppfyllde jag min mans önskning till middagen, hans favoritmat dvs bosnisk pita fylld med "hackat" kött. Det tog mig ett bra tag att fatta hur man gör och faktist få till en god paj men övning ger verkligen färdighet! I början (när jag först började göra pajer) kunde jag stå 4-5 timmar i köket och ändå faila till slut men nu är allt klart inom 2 timmar!
Pita
(Jag gör min deg HELT utifrån det typiska "ögonmåttet" eller som vi bosnier säger : Odprilike)
- 500g mjöl
- 3dl vatten
- 1 tsk salt
- 0,5-1 dl olja
Blanda ihop mjöl och salt, tillsätt ljumet vatten. Knåda tills degen går ihop och är nästan klar. Tillsätt olja och knåda klart degen. Klappa till slut degen med olja så att den inte torkar ut. Täck med påse eller annat och låt gluten göra sitt i ca 45min. 

Burek
- 500g kött
- 500g kött
- 4-5st potatisar
- 1 gullök
- Salt
- Peppar
- Veget
- Olja
Under tiden degen mjuknar och utvecklar gluten förbereder du fyllningen. Det finns så många olika men just idag blev det just den här varianten. Hacka köttet i små bitar, hacka potatisen i minimala tärningar, samma med löken och blanda sedan ihop allt. Du kan tillsätta en skvätt olja.
När degen stått klart sin tid och mjuknat tillräckligt delar du den 3 bollar. Kavla ut de lite på bänkskivan, till storleken av en pizza. Olja,vik på hälften och låt stå lite till. Sedan är det bara att börja jobba. Degen ska bli så tunn det bara går. Lägg på fyllningen, rulla ihop. In med plåten i förvärmd ugn på 200-220 grader i ca 30min.
"Sås" till burek
- 2dl vatten
- 20g smör
- Salt
Häll vatten i en kastrull, lägg i smöret och salta lite. Låt det slå ett kok sen är det klart.
Ta ut pajen ur ugnen, fördela "såsen" jämnt på hela pajen och lägg den sedan tillbaka i ugnen i ca 3minuter till. Men lägg nu ner pajen på botten av ugnen så att undersida av pajen blir lite krispig.
Njut medans den är varm med ett glas joghurt eller fil.

