Hembakat bröd

Här kommer det efterlängtade receptet på det hembakade brödet. 
 
- 25g jäst
- 25g smör
- ca 5dl fingervarmt vatten (37grader) 
- 1 1/2tsk salt
- ca 8-9 dl vetemjöl
- 1/2 dl olivolja
- 1-2dl fibrex 
 
Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör om tills jästen har löst sig. Klicka i det rumsvarma smöret och tillsätt sedan saltet, under omröring. Häll i olivoljan. Häll mjölet luftig och arbeta degen kraftigt, tillsätt fibrex innan degen gått ihop helt. Tillsätt sedan resten av mjölet och spara en del till utbakningen, bearbeta degen tills den är smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs.
 
 
Låt degen vila och jäsa i en timme till dubbel storlek. Ett tips är att ha den på ett lite varmare ställe utan drag och låta degen jäsa under plastpåse! 
Ta upp degen på ett mjölat bord och forma den till antingen två långbröd eller till någon annan önskad form. 
Lägg upp brödet på en plåt och låt jäsa under bakduk i 30-45min. 
Grädda i cirka 20-25min, tills brödet blir fint gyllenbrunt på 200-225 grader, beroende på ugn.
Spraya eller pensla brödet innan gräddning med vatten för att få en lite knaprigare yta. 
Låt svalna på galler. 

Kommentera här: